Promocja regionalnych tradycji

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego angażuje się intensywnie w promocję regionalnych tradycji. Jeżdżą oni na różnorodne targi i festiwale, wypiekając tam swoje pyszne ciasto drożdżowe w wersji suchej lub z nadzieniem makowym, jabłkowym bądź serowym. Jako stowarzyszenie funkcjonują oni od 2007 roku, kiedy to starali się o uczynienie kołocza śląskiego produktem regionalnym, zatwierdzonym przez Unię Europejską. Udało się to 4 lata później - ten tradycyjny wypiek stał się dwudziestym dziewiątym daniem z Polski posiadającym chronione oznaczenie geograficzne.

Kołocz śląski - certyfikat

Istnieją tylko wyznaczone obszary, na których w celach komercyjnych może powstawać kołocz śląski. Certyfikat unijny ogranicza ten teren do województwa opolskiego i wybranych powiatów województwa śląskiego (np. gliwickiego, cieszyńskiego, rybnickiego i mikołowskiego). Przed wprowadzeniem produktu do sprzedaży, ciasto musi zostać poddane kontroli, mającej na celu ustalenie czy spełnia ono ustalone standardy. Jeśli opinia będzie pozytywna, kołocz śląski otrzyma świadectwo jakości lub certyfikat zgodności, co z pewnością pomoże przyciągać więcej klientów.

Dane firmowe "Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego":

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | nr tel.: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info

Oferta: Certyfikat na kołocz

Lokalizacja:

gps 50.661237,17.920699

Godziny otwarcia:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Media społecznościowe:

Wpisy powiązane:

Pizza z dowozem Bielsko Biała

Przejdź do oferty

Firm cateringowa z Poznania

Sprawdź

Różnorodny asortyment artykułów masarskich

Siatki wędliniarskie